Wanneer is iets vintage?

Op veel tweedehands platforms wordt er graag gebruikt gemaakt van de term vintage. Want vintage is hip, goed voor het milieu en het klinkt nu eenmaal lekkerder dan tweedehands. Maar is het wel terecht dat een item vintage wordt genoemd?

Er zijn verschillende aannames over de term vintage. Waarbij één regel stelt dat je iets vintage mag noemen als een item minimaal 25 jaar oud is. Dat maakt jouw geweldige mooie Chanel classic flap uit 2002 dus niet vintage. Je prachtige Louis Vuitton Keepall uit 1991 mag je volgens deze stelregel wel vintage noemen.

Een andere regel die sommige hanteren is dat vintage items uit een bepaald tijdsstek moeten komen, en wel tussen 1920 en 1980. Items uit dit tijdperk verschillen ook vaak in kwaliteit in vergelijking tot de items van vandaag. Er zijn vaak maar weinig stuks van hetzelfde item gemaakt. Confectie bestond destijds nog niet zoals dat nu het geval is. Ritsen waren vaak nog van ijzer, en Chanel gebruikte voor haar accessoires nog puur goud in plaats van verguld goud.

Daarnaast schijnt er veel verwarring te zijn over antiek en vintage. Antiek gaat meestal op voor meubelstukken en niet voor accessoires en tassen. Bij antiek is er een duidelijke stelregel: voorwerpen moeten minimaal 100 jaar oud zijn.

Check dus altijd even goed het jaar waarin de tas gemaakt is als er wordt vermeld dat deze vintage is.

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *